Hembygdsmuseet

Ständigt nya berättelser på Ingmarsö-Brottö hembygdsmuseum


Sedan tre år tillbaka finns på Ingmarsö ett skärgårdsmuseum som speglar livet på öarna Ingmarsö och Brottö från 900-talet fram till idag. Museet är sprängfyllt av berättelser och ting; allt från skrönor och historia till kläder, prylar och båtar. En filmhörna visar filmer och bildspel om speciella händelser.


Hembygdsmuseet är inrymt i ett gammalt magasin som hör till Norrgården där det, förutom museet, finns möjligheter till bed & breakfast.


Under de år som museet har funnits har vi gjort utställningar kring affärernas historia på Ingmarsö och Brottö, vi har presenterat några minnesvärda kära djur lite närmare och vi har visat hur man klädde sig förr. Vi har återuppfört det gamla vagnslidret och fyllt det med båtar och annat och vi har startat ett projekt om skärgårdsspråket. I år lyfter vi särskilt hur skärgården påverkades av andra världskriget och vi följer en svensk-estnisk familjs dramatiska flykt till Sverige och till slut Ingmarsö i en liten öppen båt. Vi djupdyker också i jordgubbarnas historia på Ingmarsö.


Välkomna att besöka det lilla museet med de många berättelserna. Vår ambition är att man ska kunna komma tillbaka gång på gång och alltid hitta något nytt. Du hittar museet vid Norrgården mitt på ön, vid siffran 3 på Ingmarsökartan.


Museet är öppet varje lördag och söndag mellan 13.00 och 15.00 hela sommaren. Vi tar gärna emot grupper och vi kan också öppna vid andra tider vid behov och i mån av tillgängliga guider.

Ring för besked till Agneta 0708-962102, Hans 0705- 170949, Eva 0739-866119 eller Therese 0704- 530606 samt håll utkik på hemsidan, www.ingmarso.se.